Thursday, November 17, 2016

Psychopath Creature








p/s: couldn't agree more. well said man!

Wednesday, June 08, 2016

Ku TUMBUK


Kalau bukak radio, aku seboleh-boleh nak nyanyi seiring dan seirama especially bila lagu yang aku tahu keluar. Kena pulak yang keluar tu lagu zaman rock kapak tangkap lentok, memang berapi-api dada ni especially bila tiba tang korus. Biarpun lirik tak berapa nak hafal, tapi tetap nak nyanyi. Lantak ah..taram je lirik guna perkataan yang bunyi macam lebih kurang sama. Kena tak kena ayat dia tu belakang cerita, yang penting..LAYANNNN..


Nak jadi cerita, haritu balik kampung, tune siaran Sinar FM. Keluar pulak lagu Tiara. Isshhh..lagu iolllss sangat..


Nah..lirik lagu Tiara
 Tiara 


Tiara... menggamit kenangan zaman persekolahan
Tiara... ku mimpi kita bersanding atas kayangan
Seakan bisa kusentuh peristiwa semalam
Di malam pesta engkau bisikkan
Kata azimat di telinga



Kita... terpaksa berpisah untuk mencari arah
Kita... dipukul ombak hidup alam yang nyata
Engkau jauh meniti puncak menara gading
Yang menjanjikan hidup sempurna
Tapi aku hanya tunduk ke bumi
Hidup tertekan


Jika kau bertemu aku begini
Berlumpur tubuh dan keringat membasah bumi
Di penjara terkurung terhukum
Hanya bertemankan sepi



Bisakah kau menghargai
Cintaku yang suci ini...
Oh! Tiara... pedihnya
Dapatkah kau merasakan...



Nampak laki aku nyanyi over confident dari aku. Takde tersekat2, lalu mengundang jeles dihati. Aku tanya apa lirik sebenar di bait warna merah seperti di atas sebab terasa agak berbeza dengan lirik 'buatan' aku.

Nak tau apa lirik buatan aku untuk ayat merah kat atas??



Jika kau bertemu aku begini
"Belum ku tumbuk kan kau hingga ke dasar bumi"
Di penjara terkurung terhukum
Hanya bertemankan sepi


Itu sebab nanti dia kena penjara, sebab tumbuk awek dia..so make sense la kan..hahah



P/s: Since aku first dengar lagu ni lebih kurang 15 tahun dulu, baru harini aku google lirik dia. Dan selama 15 tahun jugak la aku terpesong..ahaks





Thursday, March 10, 2016

ORANG GAJI



aku : mak, asal pakai mcm orang gaji ni?

mak : ah ko tu lagi teruk..cita-cita ko dlu nak jadik orang gaji kan

aku : zasssss


ahakss

Wednesday, January 27, 2016

'KELUARGA'

'Keluarga' adalah tempat dimana kau dilahirkan. Tempat buruk baik kau dibentuk. Tempat permulaan otak kau berkembang. Tempat karakter kau mula diasah. Sebab tu kau jadi selesa bila bersama 'keluarga' berbanding orang lain. Tempat di mana kau tidak bertopeng pada kebanyakan masa.

Terpulang kepada difinisi 'keluarga' masing-masing. At least untuk aku. Perangai paling taik aku selalu terjadi bila dikelilingi insan bernama 'keluarga' sedarah daging.  Abah, mak, abang, dan adik-adik. Sekarang mungkin suami. Masih sikit-sikit sebab mgkin usia rumah tangga masih muda. Kata orang masih bertatih.

Macamana tak senonoh pon 'keluarga' kau, sakai, bising, penyepah, pengotor, pendengki, menyampah sekali pun, kau tetap attached pada mereka. Kau marah macamana sekali pun, kau tetap boleh let it go dan jumpa balik huha hidup mcm biasa. Tapi kalau bukan 'keluarga', dia punya sentap lain mcm. Dan kau doa tak jumpa seumur hidup lagi bagus. So, senang cakap, perangai tak senonoh diorang  tu sometimes keep you sane. And that you are not alone in this world. Kerana kesakaian bersama-sama.

Untuk mendirikan 'keluarga' mungkin mudah. Tetapi untuk menjadi 'keluarga' yang functional tak semudah yang disangka. Banyak yang kau perlu korbankan. Hati dan perasaan terutama skali. Hidup bukan lagi berkisarkan pasal kau. Kau sorang-sorang nak happy, moody, bengang, marah tapi orang keliling kau memendam rasa. Kau bahagia ke hidup macam tu?. Setiap perbuatan kau ada impact kepada orang terutama kepada 'keluarga'. jadi muhasabahla diri. Tetapi tak mengapalah kalau perlu berkorban pun. Untuk siapa pengorbanan itu? Untuk siapa lagi kalau bukan 'keluarga'. Tempat jatuh bangun kau nanti.  Pada aku, it's a good investment.

Tu sebab orang kata nak terima orang baru untuk dijadikan 'keluarga' bukan mudah. Sebab ia adalah hubungan yang kau bina dengan jerih payah. Tangis dan tawa. Duka dan lara. Benci dan dendam. Benda ni kau dah build since belasan puluhan tahun dulu. Manakan sama dengan beberapa tahun yang kau lalui dengan orang baru. Macam kau kena start all over again. Maksud aku dengan diri kau yang benar-benar ENGKAU. Truly naked. Proses ni dinamakan blend in dan adapting yang mana ianya memakan masa dan sometimes can be painful.

Sebab tu aku tak pernah percaya 100% bila orang cakap dia dah kenal dan masak dengan aku. Sebab the 'best of me is yet to come. Sebab kalau dah datang, aku doa kau akan stay. Sebab kau orang yang terpilih. Dan kau adalah 'keluarga'. Amin dan tahniah!

Monday, January 11, 2016

Bila Nak Kahwin?



Perbualan sekitar 2 tahun lepas...


PM: bila nak kahwin ni

aku: haha..taktaula Prof (sengih2). sy tak confident

PM: knapa tak confident?

aku: sebab sy rasa banyak lagi sy tak achieve lg dlm hidup sy

PM: abis lepas kahwin tak bole achieve ke?

aku: ntahla Prof. sy fikir, nanti dah kahwin dah mcm2 nak kena fikir. nak fikir laki lagi.kalau ada anak lagi. nak belajo lg. rumah lagi..lagi satu sy sndiri pun kadang2 tak faham diri saya, ni pulak nak terima orang lain pastu nak faham orang lain. mcm kerja berat je

PM: fariza, dalam hidup ni tak semua benda jadi mcm yang kita plan. bila sampai waktunya kita kena buat semua benda tu serentak. kalau nak tunggu kita buat satu2 mgkin sampai bila pun kita belum tentu buat. yang penting masing-masing kena faham antara satu sama lain. tolak ansur. insyaallah semua nya mudah




p/s: PM  was my former supervisor during my master degree studies at UPM. one of the most amazing soul on earth I have ever met. She was diagnosed with cancer last year and knowing her, I know she's been doing just fine. We pray for your health and happiness,  always and may Allah ease everything for you and your family, Prof, Insyaallah. 

I love you Prof! (mata berhabuk)

Monday, January 04, 2016

Dulu vs Sekarang versi berat badan



kalo dulu...semua benda ko angkat naek atas penimbang konon tak heran
tapi sekarang...rase segala bulu pon ko nak cabut takut tambah beban


kalo dulu...perut ko dalam seluar
tapi sekarang...perut ko luor seluar


kalo dulu...leher ko jinjang jengjeng
tapi sekarang...leher ko dah ade bergedel


kalo dulu...kaki ko sakit terpeleot sebab ringan
tapi sekarang ..kaki ko sakit sebab berat beban


kalo dulu...orang puji ko comel kiut
tapi sekarang...orang puji ko comel bulat



benci ah!


Thursday, December 31, 2015

Life 2.0

this post was originally written by my husband



A lot have changed since I last wrote here. The most significant one would be my marriage. I can say that my live had been upgraded, hence the title 'Life 2.0'. I always thought that I would get married sooner at the age of 25. However, life is unpredictable and God has a better plan for me. I’m grateful to have my wife who has been by my side for the last six years. She is worth the wait. I truly love her so much even if I don’t always show it in front of her.  She would asked me why did I chose her and I would not have a specific answer. I just can say that I am very comfortable being with her and she can accept me the way I am.


Most of the time people would look for the best qualities in a person so that they are compatible to spend their entire life together. Then again, they have to keep in mind that the person they married would not only be their spouse, but also the parent to their future children. Having that thought, I am certain that she would be the best mother to my children someday. Insha’Allah.


I love you Nur Fariza Abdul Rahman. :)





p/s: love u too husband =P